wzajemne polozenie prostej i okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bonifacy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 mar 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

wzajemne polozenie prostej i okregu

Post autor: bonifacy »

Witam

o: \(\displaystyle{ x^{2}}\) + y - 8x + 10y + 33 = 0
l: y = x - 5

Nie wiem tylko jak uparzadkowac rownanie okregu zeby poobliczac reszte. Takie cos np. o: \(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\) + \(\displaystyle{ (y + 4)^{2}}\) = 16 jeszcze zrobie a tego pierwszego juz nie.
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

wzajemne polozenie prostej i okregu

Post autor: piotrekgabriel »

\(\displaystyle{ o: x^{2}-8x+y^{2}+10y+33=0 \\o: (x-4)^{2}-16 + (y+5)^{2}-25+33=0 \\o:(x-4)^{2}+(y+5)^{2}=8}\)

Teraz sobie poradzisz?
ODPOWIEDZ