Oblicz długosc odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz długosc odcinka

Post autor: monikap7 »

W trojkacie ABC dł. boków AC i BC sa odpowiednio rowne 2 i 4, zas miara kata ACB wynosi 120 stopni. Oblicz długosc odcinka, ktory jest czescia wspolna dwusiecznej kata ACB i trojkata ABC.
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz długosc odcinka

Post autor: Damian905 »

Skorzystaj z równości pól. Wszystko ładnie wychodzi
Rohamos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz długosc odcinka

Post autor: Rohamos »

Co to za twierdzenie jest ?
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz długosc odcinka

Post autor: Damian905 »

To nie jest zadne twierdzenie. Po prostu w tym zadaniu korzystajac z rownosci pol mozna w szybki sposob otrzymac ten odcinek.
Naitsabes18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lut 2012, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzostek

Oblicz długosc odcinka

Post autor: Naitsabes18 »

Obliczyłem to innym sposobem i nie wiem ską wychodzą mi dwa wyniki. Mianowicie, dwukrotnie użyłem twierdzenia cosinusów. Raz do obliczenia trzeciego boku i drugi raz do obliczenia odcinka o który proszą w zadaniu. Moje wyniki to \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) . Może ktoś to wyjaśnić?

I jeszcze skorzystałem z twierdzenia o dwusiecznej.
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2012, o 16:57 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ułamki zwykłe zapisuj między znacznikami [latex] [/latex] jako: \frac{licznik}{mianownik} .
ODPOWIEDZ