skala (odległosc na mapie )
skala (odległosc na mapie )
trasa biegu maratońskiego wynosi 42,125 km . Oblicz ile wynosi ta odległosc na mapie w skali 1:75 000.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
skala (odległosc na mapie )
prostszego nie mogło być:
\(\displaystyle{ \frac{42,125km}{75000}= \frac{42,125m}{75}= \frac{1,685m}{3}= \frac{1685mm}{3}=561 \frac{2}{3}mm=56,1666666666666666...cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{42,125km}{75000}= \frac{42,125m}{75}= \frac{1,685m}{3}= \frac{1685mm}{3}=561 \frac{2}{3}mm=56,1666666666666666...cm}\)