Potrzebóję bardzo pilnie rozwiązań do zadań z którymi kompletnie nie mogę sobie poradzić. Błagam pomóżcie!
Zadanie1
Oblicz bok b trójkąta ABC, mając dane: a=15, \(\displaystyle{ \alpha}\)=20\(\displaystyle{ ^{o}}\), \(\displaystyle{ \beta}\)=10\(\displaystyle{ ^{o}}\), P\(\displaystyle{ _{ABC}}\)=30
Zadanie2
Oblicz pole rombu, którego obwód wynosi 20cm, a kąt ostry między bokami wynosi 40\(\displaystyle{ ^{o}}\).
Zadanie3
Oblicz pole równoległoboku o bokach długości 5cm i 6cm oraz kącie 50\(\displaystyle{ ^{o}}\).
Jeżeli ktoś z was mógłby mi pomóc, choćby częściowo, uratowałby mi życie.
Z góry dziękuję za pomoc.
trójkąt romb równoległobok(prośba)
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
trójkąt romb równoległobok(prośba)
2. \(\displaystyle{ P=25*sin40^{o}}\)
3.\(\displaystyle{ P=5*6*sin50^{o}}\)
3.\(\displaystyle{ P=5*6*sin50^{o}}\)
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
trójkąt romb równoległobok(prośba)
W zadaniu 1 trzeba bazować na przybliżeniach.
\(\displaystyle{ 30= \frac{1}{2}* 15*c*sin10}\)
Z tego mozna wyznaczyc c ...
Następnie z twierdzenia cosinusów ...
\(\displaystyle{ b^{2}=c^{2}+a^{2}-2acsin10}\)
Lub bezposrednio z tw sinusów
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin\beta}= \frac{a}{sin\alpha}}\)
Co do zadania 2 ja bym je zrobił inaczej:
\(\displaystyle{ P=4*4*sin40}\)
\(\displaystyle{ 30= \frac{1}{2}* 15*c*sin10}\)
Z tego mozna wyznaczyc c ...
Następnie z twierdzenia cosinusów ...
\(\displaystyle{ b^{2}=c^{2}+a^{2}-2acsin10}\)
Lub bezposrednio z tw sinusów
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin\beta}= \frac{a}{sin\alpha}}\)
Co do zadania 2 ja bym je zrobił inaczej:
\(\displaystyle{ P=4*4*sin40}\)