Równanie osi symetrii.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aga73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 lis 2008, o 11:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

Równanie osi symetrii.

Post autor: aga73 »

Dany jest okrąg o równaniu x²+y²-8x=0 i punkt P=(0;3). Napisz równanie osi symetrii do której należy punkt P.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie osi symetrii.

Post autor: JankoS »

środek tego okręgu to S = (4,0). Oś symetrii przechodzi przez punkty P, S.
ODPOWIEDZ