Obliczyc długośc promienia.
Obliczyc długośc promienia.
Długości podsaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu sa równe 4 cm i 16cm.Oblicz długoc promnienia tego okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Obliczyc długośc promienia.
a=4, b=16,
c - długość ramienia,
h - wysokość,
r - szukany promień.
Ponieważ w dany trapez można wpisać okrąg, więc:
\(\displaystyle{ 2c=4+16 \Rightarrow c=10}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 10^2=h^2+( \frac{16-4}{2})^2 \Rightarrow h=8 \\ \\ r= \frac{1}{2}h =4}\)
c - długość ramienia,
h - wysokość,
r - szukany promień.
Ponieważ w dany trapez można wpisać okrąg, więc:
\(\displaystyle{ 2c=4+16 \Rightarrow c=10}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 10^2=h^2+( \frac{16-4}{2})^2 \Rightarrow h=8 \\ \\ r= \frac{1}{2}h =4}\)