Wykaż, kąt.
- Markius94
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 1 raz
Wykaż, kąt.
3. W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB = CD , opuszczono wysokość BH i poprowadzono przekątna BD. Przekątna ta jest dwusieczną kata CDA. Wykaż, że kąt HBD jest równy sumie kątów ABH i CBD.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Wykaż, kąt.
opuść wysokość z wierzchołka C i ponazywaj te kąty. z "drugiej strony trapezu" jest taki sam trójką AHB.
jeżeli przez\(\displaystyle{ \alpha}\)nazwiesz kąt BDC to DBC też jest \(\displaystyle{ \alpha}\)
kąt ABH jest równy 90 - 2*\(\displaystyle{ \alpha}\)
HBD= 90 - \(\displaystyle{ \alpha}\)
więc ABH + CBD 90-2*\(\displaystyle{ \alpha}\)+\(\displaystyle{ \alpha}\)=90-\(\displaystyle{ \alpha}\)
c.b.d.u.
mam nadzieję że nie ma błędu w rozumowaniu i że w miarę klarownie wyjaśniłem
jeżeli przez\(\displaystyle{ \alpha}\)nazwiesz kąt BDC to DBC też jest \(\displaystyle{ \alpha}\)
kąt ABH jest równy 90 - 2*\(\displaystyle{ \alpha}\)
HBD= 90 - \(\displaystyle{ \alpha}\)
więc ABH + CBD 90-2*\(\displaystyle{ \alpha}\)+\(\displaystyle{ \alpha}\)=90-\(\displaystyle{ \alpha}\)
c.b.d.u.
mam nadzieję że nie ma błędu w rozumowaniu i że w miarę klarownie wyjaśniłem