obwod prostokata
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
obwod prostokata
Z duzego arkusza blachy nalezy wyciac prostokat o polu rownym \(\displaystyle{ 2025cm ^{2}}\)jak nalezy dobrac wymiary tego prostokata aby jego obwod byl najmniejszy?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
obwod prostokata
\(\displaystyle{ ab=2025 \\ y=2a+2b \\ y=2a + \frac{4050}{a}}\)
liczysz pochodną tej funkcji i minimum..
liczysz pochodną tej funkcji i minimum..
obwod prostokata
A nie znamy nierówności między średnia arytmetyczną i geometryczną?
\(\displaystyle{ 2a+\frac{4050}{a} \ge 2 \sqrt{2a \; \frac{4050}{a}}=180}\)
Równość zachodzi, gdy
\(\displaystyle{ 2a=\frac{4050}{a}}\)
\(\displaystyle{ 2a+\frac{4050}{a} \ge 2 \sqrt{2a \; \frac{4050}{a}}=180}\)
Równość zachodzi, gdy
\(\displaystyle{ 2a=\frac{4050}{a}}\)