Styczna do okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aneta_135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2009, o 14:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Styczna do okręgu

Post autor: aneta_135 »

Witam proszę o pomoc do zadania.
W okręgu wpisano kąt który ma 20 stopni i styczną do okręgu AB. Należy obliczyć miarę kąta a.... Dzięki



Obrazek do zadania...
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, o 18:37 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przeniosłem do właściwego działu. Popraw treść zadania bo jest niekompletna. Do wyrażeń matematycznych użyj LaTex-a. Prosze zapoznac sie z instrukcja: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Styczna do okręgu

Post autor: lukasz1804 »

Niech O będzie środkiem okręgu. Z twierdzenia o kącie wpisanym i środkowym wynika, że kąt środkowy AOB ma miarę \(\displaystyle{ 2\cdot 20^{o}=40^{o}}\). Ponieważ styczna do okręgu jest prostopadła do promienia okręgu wyznaczonego przez punkt styczności, to \(\displaystyle{ |\angle OAB|=90^{o}}\). W konsekwencji z twierdzenia o sumie miar kątów w trójkącie wynika, że szukany kąt ma miarę \(\displaystyle{ 180^{o}-(90^{o}+40^{o})=50^{o}}\).
ODPOWIEDZ