prostokąt - proporcje lub

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
peter13135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 27 lut 2009, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

prostokąt - proporcje lub

Post autor: peter13135 »

Kod: Zaznacz cały

http://peter13135.host.sk/mat.JPG
jak udowdnić że pole pierwszego prostokąta jest równe polu drugiego prostokąta??
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

prostokąt - proporcje lub

Post autor: Kibu »

Niech duży prostokąt ma wierzchołki A,B,C,D, pr. 1 wierzchołki D,E,F,G. a pr. 2 wierzchołki F, H, B, J. Trójkąty AHF i FJC są podobne, więc AH/FH=FJ/JC, czyli AH*JC=FJ*FH, a JC=FG.
ODPOWIEDZ