Okrąg wpisany w trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
paula1302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta

Okrąg wpisany w trapez

Post autor: paula1302 »

Na okregu opisano trapez, którego pole to 100 cm kwadrawtowych. Ramoiona trapezu tworz z
dłuzsza podstawa katy o mirach 30 i 45 stopni. Oblicz długosc promienia okregu.
Bardzo prosze o pomoc
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Okrąg wpisany w trapez

Post autor: rubik1990 »

Zauważ że jeżeli a i b to dł. podstaw trapezu, c i d to dł. ramion a h to długość wysokości trapezu to korzystając z własności okręgu wpisanego w czworokąt \(\displaystyle{ a+b=c+d}\) a \(\displaystyle{ h=2r}\). Dalej wystarczy wyznaczyć dł. podstaw w zależności od promienia i skorzystać ze wzoru na pole trapezu \(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}}\). Poradzisz sobie chyba dalej(wychodzą dość brzydkie liczby ale się nie zniechęcaj )
ODPOWIEDZ