W prostokąt o długościach boków \(\displaystyle{ 32}\) i \(\displaystyle{ 24}\) wpisano dwa identyczne okręgi, takie że są one styczne do siebie i styczne do dwóch boków prostokąta (leżą w przeciwległych rogach prostokąta). Oblicz promień okręgu.
Zadanie pochodzi ze zbiorku Kiełbasy, o zgrozo z poziomu podstwowego
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 5(\sqrt{5}-1)}\), która nijak nie chce mi wyjść
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Prostokąt i wpisane w niego 2 okręgi
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prostokąt i wpisane w niego 2 okręgi
a zrobilas rysunek, gdzie te okregi sie przetną-- 26 lutego 2009, 11:43 --bo u mnie wychodzi ze przecinaja sie w miejscu przeciecia przekatnych
czyli przekatna ma dlugość 40 (z Pitagorasalub ze sprytnego wzoru 3*8 i 4*8 to przeciwprostokatna ma 5*8)
potem wzory na pole trojkata
24*32/2 = (32+24+40)/2 * r ==> r= 8
czyli przekatna ma dlugość 40 (z Pitagorasalub ze sprytnego wzoru 3*8 i 4*8 to przeciwprostokatna ma 5*8)
potem wzory na pole trojkata
24*32/2 = (32+24+40)/2 * r ==> r= 8
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Prostokąt i wpisane w niego 2 okręgi
Też tak zrobiłam na początku ale rozumowanie jest błędne bo:
Środek okręgu musi leżeć na dwusiecznej kąta poprowadzonej z wierzchołka prostokąta czyli pod kątem 45 stopni a zatem nie leży na przekątnej tego prostokąta, bo przekątna prostokątna nie jest pod tym kątem poprowadzona.
Rysunku nie zrobiłam bo nie wiem jak go zrobić, jeśli wiesz jak to zrobić rzuć kilka wskazówek to postaram się.
Środek okręgu musi leżeć na dwusiecznej kąta poprowadzonej z wierzchołka prostokąta czyli pod kątem 45 stopni a zatem nie leży na przekątnej tego prostokąta, bo przekątna prostokątna nie jest pod tym kątem poprowadzona.
Rysunku nie zrobiłam bo nie wiem jak go zrobić, jeśli wiesz jak to zrobić rzuć kilka wskazówek to postaram się.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prostokąt i wpisane w niego 2 okręgi
zrob rysunek 3x4 taki prostokat, ja dalem promien 1 czyli od prawego dolnego rogu 1 w lewo i 1 w gore(środek) i tak na 99 procent wyjdzie ze okregi beda styczne w punkcie przeciecia sie przekatnych