Pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: JG
- Podziękował: 5 razy
Pole rombu
Pole rombu wynosi 24cm^2. Krótsza przekątna jest o 1cm dłuższa od boku tego rombu i o 2 cm krótsza od drugiej przekątnej. Oblicz wysokość tego rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pole rombu
a - bok rombu,
h - wysokość rombu.
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2}(a+1))^2+( \frac{1}{2}(a+3))^2 \\ \\ ... \\ \\ a5=2 \\ \\ ah=24 \\ 5h=24 \\ h=4,8}\)
h - wysokość rombu.
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2}(a+1))^2+( \frac{1}{2}(a+3))^2 \\ \\ ... \\ \\ a5=2 \\ \\ ah=24 \\ 5h=24 \\ h=4,8}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, o 16:28 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Pole rombu
P=x(x+2)=48, stąd x=6 (x- dł. krótszej przekątnej)
6-1=5- długość boku
P=5y=24, stąd y=4,8 (y- dł. wysokości)
ps.
Wszędzie trzeba dopisać jednostki.
-- 25 lutego 2009, 16:18 --
Nie zdążyłam.
6-1=5- długość boku
P=5y=24, stąd y=4,8 (y- dł. wysokości)
ps.
Wszędzie trzeba dopisać jednostki.
-- 25 lutego 2009, 16:18 --
Nie zdążyłam.