Rozw. trójkąt mając dane

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xesvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 5 razy

Rozw. trójkąt mając dane

Post autor: xesvs »

Mając dane : a=35cm, b= 68 cm, alpha=60. Oblicz jego pole?
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Rozw. trójkąt mając dane

Post autor: marcinn12 »

Skorzystaj z wzoru:

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} *a*b*sin\alpha}\)

\(\displaystyle{ a,b}\)- boki trójkata
\(\displaystyle{ \alpha}\)-kat zawarty między tymi bokami
xesvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 5 razy

Rozw. trójkąt mając dane

Post autor: xesvs »

A mogłabym poprosić chociaż o początek:) resztę już obliczę tzn postaram się.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Rozw. trójkąt mając dane

Post autor: marcinn12 »

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} *35*68*sin60=35*34* \frac{ \sqrt{3} }{2} =595 \sqrt{3}}\)

Bok c z twierdzenia cosinusów: (

\(\displaystyle{ c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abcos60}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=35^{2}+68^{2}-2*35*68* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=1225+4624-2380}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=5849-2380}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=3469}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{3469}}\)

Brzydkie wyniki ;/
ODPOWIEDZ