długość odcinka stycznej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiunia909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 34 razy

długość odcinka stycznej

Post autor: asiunia909 »

do dwóch okręgów o promieniach 2 cm i 9 cm poprowadzono styczną przecinającą odcinek łączący środki okręgów. Wiedząc, że odległość środków okręgów wynosi 22cm oblicz długość odcinka stycznej zawartego między punktami styczności .
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

długość odcinka stycznej

Post autor: rubik1990 »

Środek małego i dużego okręgu oznaczmy odpowiednio \(\displaystyle{ S}\) oraz \(\displaystyle{ O}\). Punkty styczności odpowiednio \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Punkt przecięcia się prostych oznaczmy \(\displaystyle{ K}\). Zauważ że trójkąty \(\displaystyle{ SKA}\) i \(\displaystyle{ KBO}\) są podobne. Oznaczmy \(\displaystyle{ \left|SK \right|=x \Rightarrow \left|OK \right|=22-x}\). Teraz możemy zapisać \(\displaystyle{ \frac{9}{22-x}=\frac{2}{x} \Rightarrow x=4}\). Dalej liczysz z twierdzenia Pitagorasa długości odcinków \(\displaystyle{ AK}\) i \(\displaystyle{ BK}\)
ODPOWIEDZ