Zad1.
Obwód rombu jest równy 20,a suma długości jego przekątnych wynosi 12. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
Zad2.
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 8 i 5. Oblicz pole i długość ramion tego trapezu, jeśli jego przekątne są do siebie prostopadłe.
Zad3.
Długość jednego z boków trapezu równoramiennego jest równa długości promienia okręgu wpisanego w ten trapez i wynosi 3cm. Oblicz pole tego trapezu. -[zastanawiam się ciągle,czy istnieje taki trapez-.-]
Pole i wysokość rombu oraz trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 14:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Liceum
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Pole i wysokość rombu oraz trapez równoramienny
Obwód rombu \(\displaystyle{ 4a=20}\), więc \(\displaystyle{ a=5}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{(\frac{d_{1}}{2})^{2}+(\frac{d_{2}}{2})^{2}}=a=5 \\ d_{1}+d_{2}=12 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{(\frac{d_{1}}{2})^{2}+(\frac{d_{2}}{2})^{2}}=a=5 \\ d_{1}+d_{2}=12 \end{cases}}\)