Witam.
Okręgi o promieniach 3, 4, 5 są parami styczne zewnętrznie. Przez punkt styczności okręgów o promieniach 3 i 4 poprowadzono wspólną styczną do tych okręgów. Obliczyć długość odcinka tej stycznej zawartego w okręgu o promieniu 5.
Bladego pojęcia nie mam, jak się zabrać za to
Pozdrawiam, P.
Okręgi styczne, sieczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Okręgi styczne, sieczna
1. łączysz środki okręgów - trójkąt
2. ze środka okręgu ( r-5) rysujesz promienie do końca cięciw i wysokość na ( r3 + r4 ).
3 . prostopadła ze środka do cięciwy - x.
4. liczysz x - dwa pitagorasy w trójkącie. ( 3 - x ) i ( x + 4 ) - podstawa trójkąta.
5. liczysz długość cięciwy - pitagoras
2. ze środka okręgu ( r-5) rysujesz promienie do końca cięciw i wysokość na ( r3 + r4 ).
3 . prostopadła ze środka do cięciwy - x.
4. liczysz x - dwa pitagorasy w trójkącie. ( 3 - x ) i ( x + 4 ) - podstawa trójkąta.
5. liczysz długość cięciwy - pitagoras
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Okręgi styczne, sieczna
Wielkie dzięki, w życiu bym nie wpadł na pomysł z tymi rzutami prostopadłymi
Długość odcinka wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{40 \sqrt{3}}{7}}\), chyba dobrze
Jeszcze takie pytanie "ankietowe " - który z kolei to był pomysł z tymi prostopadłymi?
Długość odcinka wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{40 \sqrt{3}}{7}}\), chyba dobrze
Jeszcze takie pytanie "ankietowe " - który z kolei to był pomysł z tymi prostopadłymi?