Oblicz boki równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
ewelina153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Oblicz boki równoległoboku

Post autor: ewelina153 »

obwód równoległoboku wynosi 40, a stosunek jego wysokości 2:3. oblicz boki równoległoboku.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Oblicz boki równoległoboku

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ \begin{cases}
ah_{1}=b_{h_{2}\\
2(a+b)=40\\
\frac{h_{1}}{h_{2}} = \frac{2}{3} = \frac{b}{a}
\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
ewelina153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Oblicz boki równoległoboku

Post autor: ewelina153 »

dzieki wielkie:)
ODPOWIEDZ