Oblicz kolejno: długość odcinka AC, odległość punktu B od prostej AC i pole trójkąta ABC.
A (1;2) B (3;6) C (4;3)
Nie było mnie w szkole a z notatek od kumpla nie dużo rozumiem. Dzięki za ewentualną pomoc..
Odległość punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 31 sty 2009, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 5 razy
Odległość punktu od prostej
a. Wzór na długość odcinka:
\(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(x _{C} - x _{A} ) ^{2} + (y _{C} -y _{A}) ^{2} }}\)
Podstawić i obliczyć.
b. Pierwsze trzeba obliczyć wzór prostej AC.
y=ax + b
podstawić wartości punktu A i mamy jedno równanie. Podstawić wartości punktu B i mamy już układ równań - odejmujemy stronami i wyliczamy otrzymując na końcu równanie: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3} x + \frac{5}{3}}\)
Wzór na odległość punktu od prostej:
\(\displaystyle{ \frac{|Ax _{0}+By _{0} +C|}{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
Podstawić i wyliczyć.
c. Pole trójkąta - wzór na pole chyba znasz... W takim razie oblicz długości: |AB|, |BC|, |AC|, podstaw (po narysowaniu w układzie współżędnych wychodzi trójkąt prostokątny jak się nie mylę).
pzdr
\(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(x _{C} - x _{A} ) ^{2} + (y _{C} -y _{A}) ^{2} }}\)
Podstawić i obliczyć.
b. Pierwsze trzeba obliczyć wzór prostej AC.
y=ax + b
podstawić wartości punktu A i mamy jedno równanie. Podstawić wartości punktu B i mamy już układ równań - odejmujemy stronami i wyliczamy otrzymując na końcu równanie: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3} x + \frac{5}{3}}\)
Wzór na odległość punktu od prostej:
\(\displaystyle{ \frac{|Ax _{0}+By _{0} +C|}{ \sqrt{A ^{2}+B ^{2} } }}\)
Podstawić i wyliczyć.
c. Pole trójkąta - wzór na pole chyba znasz... W takim razie oblicz długości: |AB|, |BC|, |AC|, podstaw (po narysowaniu w układzie współżędnych wychodzi trójkąt prostokątny jak się nie mylę).
pzdr
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Odległość punktu od prostej
W podpunkcje b) współczynniki A, B, C są całkowite, wykres funkcji należy przekształcić nie do postaci \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3} x + \frac{5}{3}}\), lecz \(\displaystyle{ f(x) = -x+3y-5}\)
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Odległość punktu od prostej
A skąd masz pewność, że xardes umie korzystać z tego wzoru skoro pyta o takie banalne zadanie?