Wysokość trójkąta prostokątnęgo poprowadzona do przeciwprost

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Wysokość trójkąta prostokątnęgo poprowadzona do przeciwprost

Post autor: skowron6 »

Wysokość trójkąta prostokątnęgo poprowadzona do przeciwprostokątnej wynosi h i jest pięc razy krótsza niż obwód tego trójkąta, oblicz długości boków tego trójkąta.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Wysokość trójkąta prostokątnęgo poprowadzona do przeciwprost

Post autor: Natasha »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}0,5*a*b=0,5*c*h\\a ^{2}+b ^{2} =c ^{2}\\a+b+c=5h\end{array}}\)
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Wysokość trójkąta prostokątnęgo poprowadzona do przeciwprost

Post autor: skowron6 »

duzo liczenia, ale jest:)
ODPOWIEDZ