Czworokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wera123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Czworokąty

Post autor: wera123 »

Witam! Potrzebuję pomocy. Muszę wiedzieć, jak się to robi. No sama spróbowałam zrobić, jeśli źle coś napisałam, to proszę niech ktoś napisze, gdzie jest źle. Oto trzy czworokąty: romb, prostokąt i równoległobok.



\(\displaystyle{ e = 6}\)

\(\displaystyle{ f = 4}\)

\(\displaystyle{ P=\frac{e*f}{2}}\)

\(\displaystyle{ P=\frac{6*4}{2}}\)

\(\displaystyle{ P=\frac{24}{2}}\)

\(\displaystyle{ P = 12 j^{2}}\)



no obliczyłam trójkąt przy pomocy twierdzenia Pitogorasa:
\(\displaystyle{ x^{2}= (3\sqrt{5})^{2} - 3^{2}}\)

\(\displaystyle{ x^{2}= 9*5 - 9}\)

\(\displaystyle{ x^{2}= 45 - 9}\)

\(\displaystyle{ x^{2} = 46}\)

\(\displaystyle{ x = 6}\)

\(\displaystyle{ a = 6}\)
\(\displaystyle{ b = 3}\)

\(\displaystyle{ P = a * b}\)

\(\displaystyle{ P = 6 * 3}\)

\(\displaystyle{ P = 18 j^{2}}\)



\(\displaystyle{ a = 6}\)
\(\displaystyle{ h = 4}\)

\(\displaystyle{ P = a*h}\)

\(\displaystyle{ P = 6*4}\)

\(\displaystyle{ P = 24 j^{2}}\)

Dobrze rozwiązałam ?
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Czworokąty

Post autor: Natasha »

Tak, tylko \(\displaystyle{ x ^{2} = 36}\), zamiast 46 ale to chyba wiesz, bo masz dobrze wyliczony pierwiastek.
wera123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Czworokąty

Post autor: wera123 »

Pomyliłam się. Wiem o co chodzi. To dzięki, że sprawdziłaś, czy dobrze mam.
ODPOWIEDZ