Dowieść równości pól trójkąta i połowie danego tr
Dowieść równości pól trójkąta i połowie danego tr
W dowolnym trapezie ABCD (AB||CD) punkt E, który jest środkiem boku AD połączono odcinkami z wierzchołkami B i C. Udowodnij, że pole trójkąta EBC jest równe połowie pola danego trapezu. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 1 raz
Dowieść równości pól trójkąta i połowie danego tr
Przyjmujemy oznaczenia:
a - dłuższa podstawa trapezu (bok AB)
b - krótsza podstawa trapezu (bok CD)
h - wys. trapezu
P_t - pole trapezu
P_1 - pole trójkąta EAB
P_2 - pole trójkąta EDC
Pole trapezu:
P_t = (a+b)*h/2
Zamiast pola trójkąta EBC obliczymy pola trójkątów EAB i EDC:
P_1 = a*(h/2)/2 = a*h/4
P_2 = b*(h/2)/2 = b*h/4
Suma tych pól to:
P_1+P_2 = (a+b)*h/4
czyli połowa pola trapezu P_t. Zatem druga połowa to pole trójkąta EBC.
a - dłuższa podstawa trapezu (bok AB)
b - krótsza podstawa trapezu (bok CD)
h - wys. trapezu
P_t - pole trapezu
P_1 - pole trójkąta EAB
P_2 - pole trójkąta EDC
Pole trapezu:
P_t = (a+b)*h/2
Zamiast pola trójkąta EBC obliczymy pola trójkątów EAB i EDC:
P_1 = a*(h/2)/2 = a*h/4
P_2 = b*(h/2)/2 = b*h/4
Suma tych pól to:
P_1+P_2 = (a+b)*h/4
czyli połowa pola trapezu P_t. Zatem druga połowa to pole trójkąta EBC.