Podział przekątnej prostokąta na 3 części-pole...
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 21 razy
Podział przekątnej prostokąta na 3 części-pole...
Z przeciwległych wierzchołków prostokąta poprowadzono odcinki prostopadłe do przekątnej.Odcinki te dzielą przekątna na \(\displaystyle{ 3}\)części.Każda z nich jest odcinkiem o długości \(\displaystyle{ 4 cm}\).Oblicz pole tego prostokąta.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Podział przekątnej prostokąta na 3 części-pole...
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2+b^2=144}\) oraz (x to jeden z tych odcinków poprowadzonych do przekątnej)
\(\displaystyle{ x^2=a^2-16}\)
\(\displaystyle{ x^2=b^2-64}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=144 \\ a^2-16=b^2-64 \end{cases}}\)
wylicz a i b no i pole
\(\displaystyle{ a^2+b^2=144}\) oraz (x to jeden z tych odcinków poprowadzonych do przekątnej)
\(\displaystyle{ x^2=a^2-16}\)
\(\displaystyle{ x^2=b^2-64}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=144 \\ a^2-16=b^2-64 \end{cases}}\)
wylicz a i b no i pole
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Podział przekątnej prostokąta na 3 części-pole...
Zauważ że te odcinki o długości \(\displaystyle{ h}\) dzielą wraz z przekątną ten prostokąt na dwie pary trójkątów przystających(wszystkie są jednocześnie podobne). Zauważ że :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h}{4}=tg\beta \\ \frac{h}{8}=ctg\alpha \end{cases}}\) (pamiętaj że \(\displaystyle{ \beta=90^{\circ}-\alpha}\). Rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Pole \(\displaystyle{ P}\) będzie równe \(\displaystyle{ P=4\sqrt{2} \cdot 8+4\sqrt{2} \cdot 4=48\sqrt{2} (j^{2})}\)
Tak bez rysunku to może być ciężko Ci zrozumieć o co chodzi więc przepraszam jeżeli coś jest nie jasne
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h}{4}=tg\beta \\ \frac{h}{8}=ctg\alpha \end{cases}}\) (pamiętaj że \(\displaystyle{ \beta=90^{\circ}-\alpha}\). Rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Pole \(\displaystyle{ P}\) będzie równe \(\displaystyle{ P=4\sqrt{2} \cdot 8+4\sqrt{2} \cdot 4=48\sqrt{2} (j^{2})}\)
Tak bez rysunku to może być ciężko Ci zrozumieć o co chodzi więc przepraszam jeżeli coś jest nie jasne
Podział przekątnej prostokąta na 3 części-pole...
Witam. Nie mogę zrozumieć jak wywnioskowac ze trojkaty AED, DEC i ACD są podobne do siebie. Móglby to ktos wyjaśnic?
Sherlock podał bardzo czytelne rozwiązanie, ale chcialbym tez poznac tą druga metodę.
Pozdrawiam
Sherlock podał bardzo czytelne rozwiązanie, ale chcialbym tez poznac tą druga metodę.
Pozdrawiam
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Podział przekątnej prostokąta na 3 części-pole...
Dwa trójkąty są ZAWSZE do siebie podobne, gdy mają identyczny "skład" kątów wewnętrznych.