W kwadrat wpisano koło a następnie w to koło wpisano kwadrat. Różnica pól tych kwadratów wynosi 8.
Oblicz pole koła.
Prosiłbym o jakąś pomoc. Przynajmniej jakąś wskazówkę.
Z góry dzięki.
Koło wpisane w kwadrat.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Koło wpisane w kwadrat.
\(\displaystyle{ a}\) - bok większego kwadratu
\(\displaystyle{ b}\) - bok mniejszego kwadratu
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\) - promień koła
przekątna mniejszego kwadratu ma taką długość jak bok większego kwadratu: \(\displaystyle{ b \sqrt{2} =a}\)
\(\displaystyle{ b}\) - bok mniejszego kwadratu
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\) - promień koła
przekątna mniejszego kwadratu ma taką długość jak bok większego kwadratu: \(\displaystyle{ b \sqrt{2} =a}\)