trapezy rozwiązania

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
iwapasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 lut 2009, o 18:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

trapezy rozwiązania

Post autor: iwapasia »

proszę o jeszcze jedno rozwiązanie zadania tylko proszę o łatwy sposób bo jestem w klasie młodszej.W trapezie prostokątnym ABCD boki AB i BC oraz przekątna AC są tej samej długości.Oblicz kąty tego trapezu . z góry dzięki za serdeczną pomoc. proszę o najłatwiejsze rozwiązanie tego zadania proszę o napisanie jak ma być
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

trapezy rozwiązania

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

Ponieważ to trapez prostokątny to dwa kąty już znasz:
\(\displaystyle{ \sphericalangle BAD= \sphericalangle ADC=90^0}\)
Zauważ, że trójkąt ABC jest równoboczny (boki mają taką samą długość np. a) a taki trójkąt ma trzy kąty po \(\displaystyle{ 60^0}\). Jaki wniosek? Kąt w trapezie \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=60^0}\).
Pozostaje kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle BCD}\). Suma kątów w trapezie to \(\displaystyle{ 360^0}\) czyli: \(\displaystyle{ \sphericalangle BCD=360^0-90^0-90^0-60^0=120^0}\)
ODPOWIEDZ