1.dany jest trapez, w którym podstawy mają dł 4cm i 10cm oraz ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach 30stopni i 45 stopni. oblicz wys trapezu i pole.
Zadanie 1.
Skorzystaj z właściwości trójkąta o kątach 30, 60, 90 stopni aby wyliczyć .
wysokość i pole trapezu.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
wysokość i pole trapezu.
\(\displaystyle{ \frac{x}{6-x} = tg 30 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x-x \sqrt{3}= 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x(3- \sqrt{3}) = 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=3 \sqrt{3} +3}\)
\(\displaystyle{ P = 0,5*(4+10)*(3 \sqrt{3} +3)}\)
\(\displaystyle{ 3x-x \sqrt{3}= 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x(3- \sqrt{3}) = 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=3 \sqrt{3} +3}\)
\(\displaystyle{ P = 0,5*(4+10)*(3 \sqrt{3} +3)}\)