1 Na płaskim terenie rośnie drzewo odchylone od pionu o 10 stopni w kierunku północnym. W sane południe gdy promienie słoneczne padają pod kątem 40 stopni do powierzchni ziemi drzewo rzuca cień od dł. 10 m.Oblicz wysokość drzewa
2 Drzewo o wysokości 12 m. rzuca cień o dł.25m. podaj miarę kąta jaki tworzy promień słoneczny z powierzchnią ziemi.
3 W trójkącie rownoramiennym kąt przy podstawie ma miare 6 razy mniejsza od miary kąta miedzy ramionami. Jaka jest miara kąta między ramionami tego trójkąta..
prosze o pomoc:(
Drzewo rzuca cien...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Drzewo rzuca cien...
3. Kąty tego trójkąta to : \(\displaystyle{ x; x; 6x}\)
2.
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{12}{25}}\) (i z tablic)
1.
Z tw sinusów :
\(\displaystyle{ \frac{10}{sin60^0}=\frac{x}{sin40^0}}\)
2.
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{12}{25}}\) (i z tablic)
1.
Z tw sinusów :
\(\displaystyle{ \frac{10}{sin60^0}=\frac{x}{sin40^0}}\)