Średnica kanału.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rogus9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna

Średnica kanału.

Post autor: rogus9494 »

Zwierciadło wody płynącej w kanale ma szerokość 2m, a największa głębokość wynosi 0,5 m.
Oblicz średnicę kanału.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, o 19:51 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie! I nie pisz DRUKIEM.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Średnica kanału.

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

Analizując możliwości odrzucamy przypadek gdy wody zapełnia połowę kanału (wtedy największa głębokość jest równa promieniowi a lustro wody średnicy - odrzucamy bo nie zgadzają się podane dane) oraz przypadek gdy woda zapełnia więcej niż połowę (zatem średnica musi być większa niż lustro, no i największa głębokość też przekroczy 0,5). Pozostaje przypadek gdy woda zapełnia mniej niż połowę kanału. Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ R^2=1^2+(R-0,5)^2}\)
\(\displaystyle{ R^2=1+R^2-R+0,25}\)
\(\displaystyle{ R=1,25 m}\)
Średnica to dwa razy R..
ODPOWIEDZ