Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
saszaw90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 3 paź 2007, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: google
Podziękował: 72 razy

Pole trapezu

Post autor: saszaw90 »

Witam! Mam zadanie z matematyki i jutro ma być kartkówka. Chcę być dobrze przygotowany do jutrzejszej lekcji. NIe wiem jak wziąć za to zadanie. Naprawdę nie bylo tego na lekcji. Trzeba obliczyć pole trapezu. Oczywiście znam wzór pola trapezu. Ale nie wiem jak obliczyć, żeby był wynik wysokości, czy a. Nie wiem po co jest 45 stopni. Na pierwszym obrazku jest to trapez, a na drugim trapez róworamienny. Mam jeszcze kilka takich do zrobienia. Więc dałem 2, jak ktoś mi napisze, jak się to rozwiązuje, to sam resztę takich podobnych zadań sam rozwiązam.





Naprawdę będę bardzo wdzięczny, jak ktoś mi napisze.-- 19 lutego 2009, 19:31 --Nikt mnie nie pomoże?
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Pole trapezu

Post autor: Justka »

Skorzystaj z tego:
AU
AU
ou2kk6.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 32 razy
Ja zrobię pierwszy przykład:
AU
AU
2a8mhky.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 32 razy
Zauważ, że bok o długości 4 jest odpowiednikiem \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) na rysunku wyżej, a ponieważ w tym przypadku a=h to
\(\displaystyle{ h\sqrt{2}=4 \\
h=2\sqrt{2}}\)

Teraz musimy policzyć długość dłuższej podstawy \(\displaystyle{ b=3+h}\), zatem \(\displaystyle{ b=3+2\sqrt{2}}\). Pole wiadomo \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(3+3+2\sqrt{2})\cdot 2\sqrt{2}}\)

Tak samo postępujesz z drugim trapezem tylko teraz korzystasz z drugiego trójkąta o kątach 30,60,90.
ODPOWIEDZ