Ramiona kąta KPL są styczne...
Ramiona kąta KPL są styczne...
Ramiona kąta KPL są styczne do okręgu o środku w punktach KL.Oblicz obwód czworokąta OLPK.Miara kąta KLP=60 stopni a promień okręgu ma długość 2 cm. Prosze o pomoc bo nie mam zielonego pojecia jak wykonać to zadanie..
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Ramiona kąta KPL są styczne...
od razu widac, że \(\displaystyle{ PL=PK, \sphericalangle OLK= \sphericalangle OKL=30^{\circ}, \sphericalangle POL= \sphericalangle POK=60^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ tg60^{\circ}= \frac{PL}{OL} \Rightarrow PL=PK= OL\cdot \sqrt{3}=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ob=2PK+2OL=4 \sqrt{3}+4}\)
\(\displaystyle{ tg60^{\circ}= \frac{PL}{OL} \Rightarrow PL=PK= OL\cdot \sqrt{3}=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ob=2PK+2OL=4 \sqrt{3}+4}\)