trapez, czworokąt, trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

trapez, czworokąt, trójkąt

Post autor: enriqe »

Mam prośbę pomóżcie rozwiązać Mi te dwa zadanka.

1.dany jest trapez, w którym podstawy mają dł 4cm i 10cm oraz ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach 30stopni i 45 stopni. oblicz wys trapezu i pole.

2.oblicz pole czworokąta wypukłego ABCD, w którym kąty wewnetrzne mają odpowiednio:
kąt A=90 stopni
kąt B=75stopni
kąt C=60stopni
kąt D=135stopni,
a boki |AB| i |AD|mają długość 3 cm . (pomocny będzie odcinek łączący punkty DB)

barzdzo proszę o rozwiązanie mile widziane z rysunkami.

Awatar użytkownika
smutna_ona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 1 lut 2009, o 18:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

trapez, czworokąt, trójkąt

Post autor: smutna_ona »

Pierwsze:

ODPOWIEDZ