Oblicz pole trapezu...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Oblicz pole trapezu...

Post autor: grzesiiek »

W trapez równoramienny o obwodzie 60 wpisano okrag. Przekatna trapezu ma dlugosc 17.Oblicz pole trapezu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Oblicz pole trapezu...

Post autor: piasek101 »

a; b - podstawy (krótsza; dłuższa)
h;c - wysokość; ramię

z warunku wpisywalności okręgu : a + b = 2c oraz obwodu mamy c = 15 ; a + b = 30

Zauwazyć trójkat prostokątny o bokach : 17; h; 0,5(a+b) - wyznaczyć z niego h i prawie skończone.
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Oblicz pole trapezu...

Post autor: grzesiiek »

Wszystko jasne zapomnialem sobie o warunki wpisywania okregu w czworokat. Dzieki
ODPOWIEDZ