Miara kąta ostrego w rombie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

Miara kąta ostrego w rombie.

Post autor: grzesiiek »

Stosunek pola rombu do pola kola wpisanego w ten romb wynosi \(\displaystyle{ 8 : \pi}\). Oblicz miare kata ostrego rombu.

-- 22 lut 2009, o 16:09 --

TO jak nikt mi nie pomoże w tym zadaniu ?

-- 23 lut 2009, o 14:11 --

Ok juz nie trzeba rozkminilem to zadanie, a gdyby ktos chciał wiedziec jak robic to wiec tak :
\(\displaystyle{ pole \ rombu - a*h \\
pole \ kola- \pi r^{2} \\
zauważmy \ ze \ nasze \ h=2r \ wiec:\\
\frac{2ra}{\pi r^{2} }= \frac{8}{\pi}\\
2ra\pi=8\pi r^{2} /:2r\pi \\
a=4r\\
sin\alpha= \frac{2r}{4r} \\
sin\alpha= \frac{1}{2} \\
\alpha=30 stopni}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, o 15:08 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
ODPOWIEDZ