Witam mam problem z takim oto zadaniem:
zad.
w trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej , a przekątna trapezu dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy . Oblicz długość boków trapezu , wiedzac że jego pole jest równe
\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)
z góry dzieki z pomoc pozdr
trapez równoramienny obl pole
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
trapez równoramienny obl pole
Przekątna dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy, stąd w bardzo prosty sposób można dowieść, że ramiona i krótsza podstawa maja jednakową długość (a).
Korzystając z tego fakty obliczymy wysokość trapezu \(\displaystyle{ h=\sqrt{a^2-(\frac{a}{2})^2}=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\), czyli pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+2a)\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}}\)
I teraz już z górki
Korzystając z tego fakty obliczymy wysokość trapezu \(\displaystyle{ h=\sqrt{a^2-(\frac{a}{2})^2}=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\), czyli pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+2a)\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}}\)
I teraz już z górki