Witam, irytuje mnie treść polecenia podpunktu "b" d zadania:
Zad.1 Trójkąt pitagorejski to taki trójkąt prostokątny, którego długości boków są liczbami naturalnymi.
a)...
b)Znajdz wszystkie trójkąt pitgorejskie, których długości boków są kolejnymi liczbami naturalnymi.
Niech ktoś i wyjaśni w jaki sposób mam to zrobić, wypisać wszystkie trójki licz spełniających twierdzienie pitagorasa? Przecież to szaleństwo.
A. Kiełbasa, Zadania Maturalne, trójka pitagorejska.
A. Kiełbasa, Zadania Maturalne, trójka pitagorejska.
\(\displaystyle{ n^2+(n+1)^2=(n+2)^2}\)
\(\displaystyle{ n^2-2n-3=0}\)
dochodzimy do prostego równiania kwadratowego
\(\displaystyle{ n^2-2n-3=0}\)
dochodzimy do prostego równiania kwadratowego