Okręgi i podobieństwa figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
superziom123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 10 lis 2008, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 14 razy

Okręgi i podobieństwa figur

Post autor: superziom123 »

1.Na rysunku przedstawiono trapez wpisany w okrąg. jaki jest obwod tego trapezu.
rysunek wyglada m/w tak: w ograg wpisany jest trapez, krotsza podstawa ma 4, dluzsza 7, a 1 bok 5. trapez wyglada na rownoboczny, jednak nie wiem jak to udowodnic. bo i wynik z tylu ksiazki to 21. prosze o pomoc. [dzial kola i okregi]

2. Uzasadnij, że odcinek łączący środki dwóch boków trojkata jest równoległy do trzeciego boku i równy jego połowie. [dział podobienstwo figur].

3. Odległość miedzy środkami okręgów stycznych zewnętrznie i stycznych do ramion kąta jest równa 10cm. Odległość srodka mniejszego okręgu od wierzcholka kąta jest rowna 20cm. Oblicz dlugosci promieni tych okregów. [dzial podobienstwo figur] rysunek wyglada m/w tak jak jest opisane 2 okregi sa wpisane w kąt blizej wierzcholka kata jest mneijszy okrag.

-- 15 lutego 2009, 17:12 --

gory ogromnie dziekuje i prosze o jak najszybsze rozwiazanie tych zadan ;]
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, o 14:55 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zwracaj uwagę do jakiego działu wrzucasz tematy
Awatar użytkownika
ImpactOfShadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 22 sty 2009, o 23:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 6 razy

Okręgi i podobieństwa figur

Post autor: ImpactOfShadow »

1) Jeżeli okrąg jest opisany na dowolnym czworokącie to suma przeciwległych kątów jest równa 180 stopni. Czyli \(\displaystyle{ \alpha +\gamma=\beta+\delta}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okręgi i podobieństwa figur

Post autor: piasek101 »

1.Nie powielaj wątków :
post399455.htm#p399455

2. Z Talesa.

3. Z podobieństwa trójkątów mamy :

\(\displaystyle{ \frac{r_2}{30}=\frac{r_1}{20}}\).

Z treści zadania :

\(\displaystyle{ r_1+r_2=10}\)
ODPOWIEDZ