1. srodkowa poprowadzona z wierzcholka kata ostrego rownoramiennego trojkata prostokatnego ma dlugosc 5, oblicz pole tego trojkata
2. srodkowa CD trojkata ABC jest rowna bokowi AC i dwa razy krotksza od boku AB, znajd katy tego trojkata
niemam pojecia jak sie za to zabrac : |
Trojkat i srodkowa
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trojkat i srodkowa
1. Załóżmy, że ramię ma długość a. Po narysowaniu środkowej powstał trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) i \(\displaystyle{ 5}\), ma także jeden kąt o mierze \(\displaystyle{ 45^0}\). Z tw. cosinusów policz \(\displaystyle{ a}\) i potem pole
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Trojkat i srodkowa
wlasnie chodzi o to by nie uzywac tw cosinusow i czemu tam wyszlo \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trojkat i srodkowa
2.
Mamy trójkąt równoboczny i równoramienny... po nitce do kłębka
1. To policz z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+( \frac{a}{2})^2=5^2}\)
PS. \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) też było z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+a^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ c=a \sqrt{2}}\)
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Mamy trójkąt równoboczny i równoramienny... po nitce do kłębka
1. To policz z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+( \frac{a}{2})^2=5^2}\)
PS. \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) też było z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+a^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ c=a \sqrt{2}}\)