Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
-
- Użytkownik
- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60 stopni ma długość \(\displaystyle{ 3\sqrt{7}}\). Różnica długości jego boków wynosi 3. Oblicz pole tego równoległoboku i długość krótszej przekątnej.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
Twierdzenie cosinusów
a-dłuzszy bok
b-krótszy
\(\displaystyle{ a-b=3}\)
\(\displaystyle{ b=a-3}\)
\(\displaystyle{ (3 \sqrt{7} )^{2}=a^{2}+(a-3)^{2}-2a(a-3)*cos120}\)
a-dłuzszy bok
b-krótszy
\(\displaystyle{ a-b=3}\)
\(\displaystyle{ b=a-3}\)
\(\displaystyle{ (3 \sqrt{7} )^{2}=a^{2}+(a-3)^{2}-2a(a-3)*cos120}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, o 20:21 przez marcinn12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
Z tw. cosinusów policz boki tzn.:
\(\displaystyle{ (3 \sqrt{7} )^2=a^2+(a+3)^2-2 \cdot a \cdot (a+3) \cdot cos120^0}\)
Mając już boki policzysz wysokość (np. z cosinusa \(\displaystyle{ 60^0}\)) i krótszą przekątną (tw. cosinusów z wykorzystaniem kąta \(\displaystyle{ 60^0}\))
\(\displaystyle{ (3 \sqrt{7} )^2=a^2+(a+3)^2-2 \cdot a \cdot (a+3) \cdot cos120^0}\)
Mając już boki policzysz wysokość (np. z cosinusa \(\displaystyle{ 60^0}\)) i krótszą przekątną (tw. cosinusów z wykorzystaniem kąta \(\displaystyle{ 60^0}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 159
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 47 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
tak robiłem, ale zamiast boków x,x-3; dałem x,x+3, i mi nie wyszło, możecie wyjaśnić czemu? Bo poprostu dla mnie x to był mniejszy bok a x+3 większy, u was x to był większy bok...a jednak wyniki były złe...
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
A masz wynik do tego? I ile Tobie wychodziło? Powinno wyjść bodajże 9 i 12.
Ja bym jeszcze dopisał, że \(\displaystyle{ b=|a-3|}\). Bo może nam wyjść wartość ujemna i wtedy to nie będzie miało sensu. Czylu u Ciebie to powinno być takie coś że a=|3+b|.
Ja bym jeszcze dopisał, że \(\displaystyle{ b=|a-3|}\). Bo może nam wyjść wartość ujemna i wtedy to nie będzie miało sensu. Czylu u Ciebie to powinno być takie coś że a=|3+b|.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
Ja przyjąłem \(\displaystyle{ a}\) jako krótszy bok, marcinn12 jako dłuższy - to nie wpływa na ostateczne wyniki. Czy liczymy tak jak ja podałem, czy wg marcinn12 boki mają długość 3 i 6
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym 60...
Tak, jest ujemny, \(\displaystyle{ cos120^0= -\frac{1}{2}}\)
Przeanalizuj jeszcze raz, jest ok
Przeanalizuj jeszcze raz, jest ok