Pole równoległoboku
Pole równoległoboku
Przekątna równoległoboku ma długość d i tworzy z bokami równoległoboku kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Wyznacz pole tego równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pole równoległoboku
\(\displaystyle{ P = a \, h}\)
\(\displaystyle{ h = b \, sin(3 \, \alpha)}\);
\(\displaystyle{ \,\, a, b \,\,\,}\) - z tw. sinusów.
\(\displaystyle{ P = \frac{d^{2} \, sin(2 \, \alpha)}{3 \, cos^{2}(\alpha) - sin^{2}( \alpha)}}\)
\(\displaystyle{ h = b \, sin(3 \, \alpha)}\);
\(\displaystyle{ \,\, a, b \,\,\,}\) - z tw. sinusów.
\(\displaystyle{ P = \frac{d^{2} \, sin(2 \, \alpha)}{3 \, cos^{2}(\alpha) - sin^{2}( \alpha)}}\)