Witam!
Takie ciekawe zadanko, z którym mam spory problem.
Oto treść:
Kąt ostry równoległoboku ma 60 stopni. Przekątne tego rownoległoboku mają 3,5cm. i 0,5 pierwiastka z 19. Wyznacz długości boków tego równoległoboku.
Proszę o pomoc przy tym zadaniu.
Serdecznie Pozdrawiam.
Równoległobok [ Dane przekątne i kąt ostry] Ciekawe zadanie
- ImpactOfShadow
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 sty 2009, o 23:40
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 6 razy
Równoległobok [ Dane przekątne i kąt ostry] Ciekawe zadanie
Używasz do tego zadania tw. Carnota
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3,5= \sqrt{a ^{2}+ b^{2}-2ab cos120} \\ \frac{ \sqrt{19} }{2} = \sqrt{a ^{2}+ b^{2}-2ab cos60} \end{cases}}\)
Jest to układ dwóch równań z dwiema zmiennymi więc powinno wyjść.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3,5= \sqrt{a ^{2}+ b^{2}-2ab cos120} \\ \frac{ \sqrt{19} }{2} = \sqrt{a ^{2}+ b^{2}-2ab cos60} \end{cases}}\)
Jest to układ dwóch równań z dwiema zmiennymi więc powinno wyjść.