W trapezie równoramiennym podstawy mają długość oblic
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kłodzko
- Podziękował: 2 razy
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość oblic
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 3cm 7cm, a kąt przu dłuższej podstawie ma miaręm 45stopni. Oblicz polę tego trapezu.
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość oblic
a=7 b=3 x=(7-3):2=2 h-wysokosc
\(\displaystyle{ h=tg(45)x=2}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}(a+b)h=10}\)
\(\displaystyle{ h=tg(45)x=2}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}(a+b)h=10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kłodzko
- Podziękował: 2 razy
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość oblic
No a może jakieś małe objaśnienie x=(7-3):2 skąd to się wzięło i czego to dotyczy h co to za wzór.
[ Dodano: Wto Sty 03, 2006 7:59 pm ]
już rozumiem dzięki
[ Dodano: Wto Sty 03, 2006 7:59 pm ]
już rozumiem dzięki
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość oblic
Jezeli poprowadzisz dwie wysokosci to utworzysz dwa trojkaty prostokatne, a poniewaz to trapez rownoramienny to z pitagorasa wychodzi ze maja podstawy rownej dlugosci.Jezeli dodamy dlugosci ich podstaw to beda one tak dlugie jak roznica dluzszej i krotszej podstawy.Roznice dzielimy na dwa i otrzymujemy 2.
Mamy do czynienia z trojkatami prostokatnymi z ktorych musimy uzyskac h. Korzystamy z funkcji trygonometrycznej tangens kata ostrego gdzie \(\displaystyle{ tg(45)=\frac{h}{x}}\), a ze tangens 45=1 to h=x. Podstawiamy to do wzoru na pole trapezu i koniec zadanka.
Mamy do czynienia z trojkatami prostokatnymi z ktorych musimy uzyskac h. Korzystamy z funkcji trygonometrycznej tangens kata ostrego gdzie \(\displaystyle{ tg(45)=\frac{h}{x}}\), a ze tangens 45=1 to h=x. Podstawiamy to do wzoru na pole trapezu i koniec zadanka.