linia złożona z dwóch łuków i lini prostej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Krukobardacha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2009, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 2 razy

linia złożona z dwóch łuków i lini prostej

Post autor: Krukobardacha »

Między punktami B i C leżącymi na dwóch prostych prostopadłych wytyczono bocznicę kolejową złożoną z dwóch łuków kołowych i linii prostej. Oblicz długość bocznicy mając następujące dane:
AB = 800m
AC = 1000m
O1B = r1 = 300m
O2C = r2 = 250m
Znaleźć długość krzywej CDEB
rysunek do zadania:
ODPOWIEDZ