Kąty w trapezie równoramiennym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Kąty w trapezie równoramiennym

Post autor: LadyM »

Przekątna AC dzieli trapez równoramienny na trójkąt prostokątny i trojkat rownoramienny. Wiadomo, że kąt ABC=90* i AD=CD
Oblicz miary kątów tego trapezu-- 11 lutego 2009, 20:00 --to bardzo ważne- proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąty w trapezie równoramiennym

Post autor: piasek101 »

LadyM pisze:Przekątna AC dzieli trapez równoramienny na trójkąt prostokątny i trojkat rownoramienny. Wiadomo, że kąt ABC=90* i AD=CD
Oblicz miary kątów tego trapezu
Bardzo się nie wpatrywałem - ale raczej pomieszałaś literki.

Z własności katów trapezu i trójkąta równoramiennego : kąty trapezu 60; 120.
ODPOWIEDZ