Udowodnij twierdzenie o rownolegloboku
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niewiem Sam
- Podziękował: 27 razy
Udowodnij twierdzenie o rownolegloboku
Udowodnij twierdzenie: " W rownolegloboku suma kwadratow dlugosci przekatynych rowna sie podwojonej sumie kwadratow dlugosci jego bokow"
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Udowodnij twierdzenie o rownolegloboku
Z rysunku \(\displaystyle{ |AC|=f \wedge |BD|=e}\), zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^2+x^2=b^2 \\ h^2+(a-x)^2=e^2 \\ h^2+(a+x)^2=f^2 \end{cases} \ \Rightarrow \ 2a^2+2b^2=e^2+f^2}\)
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Udowodnij twierdzenie o rownolegloboku
Można też z twierdzenia cosinusów...
\(\displaystyle{ a,b}\)-długości boków równoległoboku
\(\displaystyle{ c,d}\)-długości przekątnych
\(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) - kolejne kąty równoległoboku
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=180}\)
\(\displaystyle{ \beta=180-\alpha}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abos\alpha \\ d^{2}=a^{2}+b^{2}+2abcos(180-\alpha )\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abcos\alpha \\ d^{2}=a^{2}+b^{2}+2abcos\alpha \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}+d^{2}=2a^{2}+2b^{2}}\)
Jest jeszcze dwa sposoby: wektorowo i w układzie współrzędnych. Wpisz w google: 3097507
\(\displaystyle{ a,b}\)-długości boków równoległoboku
\(\displaystyle{ c,d}\)-długości przekątnych
\(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) - kolejne kąty równoległoboku
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=180}\)
\(\displaystyle{ \beta=180-\alpha}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abos\alpha \\ d^{2}=a^{2}+b^{2}+2abcos(180-\alpha )\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abcos\alpha \\ d^{2}=a^{2}+b^{2}+2abcos\alpha \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}+d^{2}=2a^{2}+2b^{2}}\)
Jest jeszcze dwa sposoby: wektorowo i w układzie współrzędnych. Wpisz w google: 3097507