osie ukladu wspolrzednych sa osiami symetrii kwadratu ABCD. Wierzcholki B i D naleza do hiperboli
\(\displaystyle{ y=- \frac{9}{x}}\)
a) Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow kwadratu
b) Oblicz pole tego kwadratu
Oblicz pole kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole kwadratu
Zatem te osie symetrii przechodzą przez środki boków kwadratu (bo na nich wierzchołki nie leżą).
Popatrz na szkic może ,,wykryjesz" te wierzchołki leżące na hiperboli.
Popatrz na szkic może ,,wykryjesz" te wierzchołki leżące na hiperboli.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Oblicz pole kwadratu
To jest coś takiego:
\(\displaystyle{ BD; y=-x}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x \\ y= \frac{-9}{x} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -x=\frac{-9}{x}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ x=3}\) lub \(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ B(3,-3)}\)
\(\displaystyle{ D(-3,3)}\)
\(\displaystyle{ AC; y=x}\)
\(\displaystyle{ A(-3,-3)}\); \(\displaystyle{ C(3,3)}\)
\(\displaystyle{ a=|AB|=|BC|=|CD|=|DA|= \sqrt{6^{2}}=6}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}=36}\)
\(\displaystyle{ BD; y=-x}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x \\ y= \frac{-9}{x} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -x=\frac{-9}{x}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ x=3}\) lub \(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ B(3,-3)}\)
\(\displaystyle{ D(-3,3)}\)
\(\displaystyle{ AC; y=x}\)
\(\displaystyle{ A(-3,-3)}\); \(\displaystyle{ C(3,3)}\)
\(\displaystyle{ a=|AB|=|BC|=|CD|=|DA|= \sqrt{6^{2}}=6}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}=36}\)