W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest 2 razy dłuższa od drugiej a przekatna jest dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie Oblicz długości boków trapezu wiedząc że jego pole ma 9cm2. Oblicz pole koła opisanego na trapezie.
Bardzo prosze o pomoc w tych zadankach lub jak wspominalem o wskazówkach ktore moga mnie naprowadzic do rozwiazania...
Trapez równoramienny oblicz długości boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Trapez równoramienny oblicz długości boków.
narysuj wysokosci z konców krodszej podstawy(a) podziela dlozsza podstawe na 3 czesci
-srodkową czasc o dł. a oraz 2 kazda o dl a/2
powstały wroniez trojkaty, (wysokośc, ramie, kawałek podstawy) wysokośc obliczysz z pola\(\displaystyle{ 9=1,5aH}\) H=6/a
i teraz w tym trojkacie pitagoras
-srodkową czasc o dł. a oraz 2 kazda o dl a/2
powstały wroniez trojkaty, (wysokośc, ramie, kawałek podstawy) wysokośc obliczysz z pola\(\displaystyle{ 9=1,5aH}\) H=6/a
i teraz w tym trojkacie pitagoras
Trapez równoramienny oblicz długości boków.
no ok bede dzialal;]
poinformuje na bierząco co i jak;))-- 10 lut 2009, o 22:34 --rozumiem ze te dwie wysokości mam oznaczyć "a" ? ta
srodkowy odcinek ma jaka dlugość? bo dwa pozostale a/2
i ta wysokość... 9=1,5aH
co to "a" co to "H" ?
sorki ze sie pytam tak o wszytsko ale naprawde nie zrozumialem..
poinformuje na bierząco co i jak;))-- 10 lut 2009, o 22:34 --rozumiem ze te dwie wysokości mam oznaczyć "a" ? ta
srodkowy odcinek ma jaka dlugość? bo dwa pozostale a/2
i ta wysokość... 9=1,5aH
co to "a" co to "H" ?
sorki ze sie pytam tak o wszytsko ale naprawde nie zrozumialem..
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Trapez równoramienny oblicz długości boków.
ok
a- dł podstawy, 2a długosc drogiej podstawy
H wysokośc
dł. srodkowego odcineka jest rowna dł. gornej podstawy=a
a- dł podstawy, 2a długosc drogiej podstawy
H wysokośc
dł. srodkowego odcineka jest rowna dł. gornej podstawy=a
Trapez równoramienny oblicz długości boków.
nie wiem poddaje sie nic mi dzis nie idzie moze dlatgo ze pozno jest;/
dziki za pomoc
dziki za pomoc