Obwód trapezu wpisanego w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 lut 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna

Obwód trapezu wpisanego w okrąg

Post autor: sonek »

Na trapezie którego wysokość =4cm opisano okrąg o promieniu =5cm. Oblicz obwód trapezu jeśli jedna z jego podstaw jest średnicą tego okręgu.


bardzo proszę o rozwiązanie ewentualnie o naprowadzenie jak to zrobić... mile widziany rysunek pomocniczy...
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, o 10:56 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "tarpezu" (?)
qwerty121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Obwód trapezu wpisanego w okrąg

Post autor: qwerty121 »

Mam nadzieję że dobrze myślę. Jeśli nie to proszę o sprostowanie.
Ponieważ okrąg jest opisany na trapezie więc jest to na pewno trapez równoramienny. Dłuższa podstawa trapezu ma długość 10. Rysujemy obie wysokości opuszczone na podstawę. Ze środka okręgu prowadzimy odcinek o długości promienia do końców krótszej podstawy.
Z pitagorasa obliczymy długość krótszej podstawy = 6.Boki trapezu też już z łatwością obliczymy.
Obwód = \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}+16}\)
ODPOWIEDZ