twierdzenie pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 lut 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
twierdzenie pitagorasa
Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 6,a suma długości pozostałych boków wynosi 30.oblicz długość przeciwprostokątnej.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
twierdzenie pitagorasa
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}+6^{2}=c^{2} \\ a+c=30 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}+6^{2}=(30-a)^{2} \\ c=30-a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}+6^{2}=(30-a)^{2} \\ c=30-a \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 lut 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 lut 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta