Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Rech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 lut 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: Rech »

Witam jestem nowy wiec witam all . Mam problem z zadaniem w/w.
Brzmi ono: Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy \(\displaystyle{ 4cm}\) i przekatnej \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7} cm}\)
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: Darnok »

wiedzac ze przekatna kwadratu o boku 4 ma miare \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\)
rysujemy trojkat prostokatny ktorego przeciwprostokatna jest przekatna graniastosłup a przy i prostokatnymi karwadz boczna (wysokośc) oraz przekatna podstawy
i Pitagoras pozostaje mam H wiec wszystko mozna juz policzyć
Awatar użytkownika
gekeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lut 2009, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: gekeer »

Według mnie nie da się rozwiązać zadania bo przekątna graniastosłupa jest krótsza od przekątnej podstawy. Taka bryła nie może istnieć
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: Darnok »

faktycznie coś nie tak z danymi ale metoda dobra :p

a moze to dł. przekatnej sciany bocznej??
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, o 17:01 przez Darnok, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gekeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lut 2009, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: gekeer »

Ale przekątna to \(\displaystyle{ 4\sqrt{2} \approx 5,65}\)
Rech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 lut 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: Rech »

To co jest napisane na kartce przepisalem tutaj sprawdzalem 4 razy czy sie zgadza
Awatar użytkownika
gekeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lut 2009, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP

Oblicz pole calkowite i objetosc graniastoslupa

Post autor: gekeer »

To się nie dziwię, że miałeś problem z zadaniem
ODPOWIEDZ