Zadanie maturalne. Obwód równoległoboku wynosi 96 cm, a stosunek długości wysokości równoległoboku jest równy 5:7. Oblicz długości boków równoległoboku.
Leże, nie potrafię znaleźć zależności miedzy wysokościami a obwodem...
Równoległobok. Dane są wysokości o obwód
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Równoległobok. Dane są wysokości o obwód
\(\displaystyle{ \frac{H}{h}=\frac{5}{7}\newline
\newline
P=a\cdot H\newline
P=b\cdot h\newline
a\cdot H=b\cdot h\newline
\frac{H}{h}=\frac{b}{a}\newline
\frac{5}{7}=\frac{b}{a}\newline
b=\frac{5}{7}a\newline
Obw=2a+2b\newline
96=2a+2\cdot \frac{5}{7}b\newline
96=2a+\frac{10}{7}a\newline
\frac{24}{7}a=96\newline
a=28\newline
b=\frac{5}{7}\cdot 28=20}\)
\newline
P=a\cdot H\newline
P=b\cdot h\newline
a\cdot H=b\cdot h\newline
\frac{H}{h}=\frac{b}{a}\newline
\frac{5}{7}=\frac{b}{a}\newline
b=\frac{5}{7}a\newline
Obw=2a+2b\newline
96=2a+2\cdot \frac{5}{7}b\newline
96=2a+\frac{10}{7}a\newline
\frac{24}{7}a=96\newline
a=28\newline
b=\frac{5}{7}\cdot 28=20}\)